RC Review: Diamanty nosí smrt

by - září 08, 2014



Autor: Nancy Martin
Série: Blackbirdovy sestry 
Díl: 2.
Počet stran: 192
Vazba: Pevná
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 4/2013

Život Nory Blackbirdové se pomalu začíná dostávat do zajetých kolejí. Má práci, pomalu splácí dluhy, schází se se sestrami. A pak je tu Michael Abruzzo. Nora si není jistá svými city k němu, a když si něčím není jistá, dává od toho ruce pryč. Měla na přemýšlení celé léto a Michael se jí nyní vrací do života, odhodlaný získat její srdce.
A v ujasnění jejích citů jí vůbec nepomůže ani pozvánka na večírek k Flandersovi, její bývalé školní lásce. Po malém nedorozumění s ním a po potyčce s jeho ženou Laurou, která je dalšího dne ráno nalezena mrtvá v zahradním bazénu, a po prokázání, že nešlo o nehodu, policie rozjíždí pátrání. Jejich první podezřelý je manžel a Nora je odhodlaná mu pomoci a prokázat jeho nevinu. Když navíc zjistí, že Laura kradla šperky Filadelfské smetánce, nabízí se jí v jejím pátrání mnohem více nepřátel a podezřelých.



http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=RXKKXmJiXo3ywM&tbnid=cIyAp35E5jtpVM:&ved=0CAMQjhw&url=http%3A%2F%2Fwww.portal.state.pa.us%2Fportal%2Fserver.pt%2Fcommunity%2Flieutenant_governor%27s_residence%2F1470&ei=deYNVPKHPMavOfr8gZAC&bvm=bv.74649129,d.bGQ&psig=AFQjCNGOrouFZEwm6mlcuOwhxqmA_8_TTA&ust=1410283429524108V prvním díle jsem neměla s Norou žádný problém. I když byla naivní a pořád omdlévala – a ani
jedno se nezměnilo, tentokrát se k tomu přidala nejspíš i schizofrenie. Protože jsem měla pocit, že v ní jsou dvě úplně rozdílné osoby – jedna naivní, dětinská, PŽN (pro život nepoužitelná) a odmítající Michaela jak to jen jde, a druhá – ta se neobjevovala tak často, ale tahle Nora je vtipná, odhodlaná, sebevědomá a má ráda Michaela. A tyhle dvě stránky její osobnosti se střídaly tak rychle, jako byste cvakali vypínačem.
Nesměly zde chybět ani její sestry. Sexy Emma, která přiletí jako vichřice, zčeří vody a hned je pryč, a Libby. Libby je těhotná a těhotenské hormony jí nejspíš udělaly z mozku kaši, protože to, co vymýšlela… na to by nemohl přijít žádný normální a příčetný člověk.
Nesmím zapomenout na Michaela. I když jsem si ohledně něj nebyla jistá, co si myslím, rychle jsem se ho naučila mít ráda. Působí hodně charismaticky a já osobně nechápu, nad čím Nora vůbec přemýšlí, když on nechce mít s nezákonným rodinným podnikem nic společného.


http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=-BnviFmEfFozTM&tbnid=FIjWMzxKmbNmQM:&ved=0CAMQjhw&url=http%3A%2F%2Fwww.orderofbooks.com%2Fcharacters%2Fblackbird-sisters%2F&ei=3uYNVNvXJ8iJPdCNgAg&bvm=bv.74649129,d.bGQ&psig=AFQjCNHrjb1cgeUrjHOkWM_fUbE1WjxVkQ&ust=1410283594590728Po tom, co předchozí díl byl lehce nadprůměrný, měla jsem na tenhle určitá očekávání, kterým bohužel nedostál. Čekala jsem nějaký posun charakteru, změnu myšlení. Po tom, co Nora v minulém díle něco zvládla, se vrátila na začátek a možná ještě níž.
Co se děje týká, opět musím podotknout, že k detektivce to má dost daleko. Čtenář se dozví mnoho o Filadelfské smetánce a jejich kostlivcích ve skříni, o tom, jak je pro ně důležitější historie a staré rodinné jméno a ne peníze.
Co knížce hrálo do karet… rozhodně délka. Při dvou stech stránkách to nestihlo být zdlouhavé nebo nudné. Originál jsem nečetla, takže překlad nemůžu soudit, každopádně se to ale četlo velmi dobře i když se tu vyskytovalo možná až velké množství kratších vět pro zdůraznění nebo dramatičnost. Občas se jim tak dařilo působit, jindy… ne tak moc.
Pokud to shrnu. Druhý díl mě tolik nenadchnul. Postavy se nijak nevyvinuly, ze zápletky autorka nevytřískala, co mohla a hlavně Nora byla občas velmi otravná, že jsem znechuceně odkládala knížku.

Hodnocení: 6/10

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

You May Also Like

0 komentářů