Review: Střípky duší

by - června 01, 2014

Autor:
Série: Duše
Díl: 1.
Počet stran: 304
Vazba: Hardback
Nakladatelství: CooBoo
Vyšlo: 10/2012



Lenzi je sedmnáct a život se s ní nemazlí. Před půl rokem jí zemřel táta a ona po té tragédii omezila styky s lidmi na školu, svou matku a přítele Zaka.
Když už si myslí, že se to někdy zlepší, začne slyšet hlasy. Hlasy, které k ní dotěrně promlouvají, vidí hřbitov se zvláštním náhrobním kamenem, vedle kterého stojí usmívající se kluk. Není žádný div, že si myslí, že začíná bláznit a má stejnou nemoc jako její otec – schizofrenii.
Z omylu ji ale vyvede Alden - usmívající se kluk ze hřbitova. Nejdřív si myslí, že je stejný blázen jako ona – protože kdo by věřil na bloudící duše, mluvčí, kteří jim pomáhají v rozřešení a strážce, kteří mluvčí hlídají. Na recyklaci duší, která probíhá už po staletí. Jenže proč si Lenzi tentokrát nic nepamatuje?
A jaké je tedy rozdělení rolí? Lenzi = mluvčí, Alden = strážce. Prý spolu mají dlouhou historii a Lenzi se vlastně jmenuje Rose. Jenže Lenzi tento šílený svět odmítá. Do doby, než zjistí, jaké to je provést rozřešení. Když začíná váhavě souhlasit, objeví se zlovolná duše, která jí usiluje o život a možnost výběru tak vypadává z rovnice. A pokud chce přežít, měla by se začít rychle učit.

Už po přečtení anotace je vám jasné, že v této knize vznikne milostný trojúhelník, proto mi, prosím, dovolte představit vám:
http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=7zlcvF4keTWVlM&tbnid=iCXVqhSO2cSRxM:&ved=0CAMQjhw&url=http%3A%2F%2Fquadraro.deviantart.com%2Fart%2FCeltic-Cross-362184937&ei=WQaLU82VMYfiOpahgcgM&bvm=bv.67720277,d.d2k&psig=AFQjCNECEr-Ok_-se1V37tVo0vigGLPVQA&ust=1401706388154686Lenzi – mladá slečna, která se snaží probojovat životem. Velmi jí záleží na její matce a příteli Zakovi, který jí je oporou. Ačkoliv je ze začátku velmi naivní a vše se snaží popírat, v průběhu knihy začíná být sympatická a vás bude zajímat, jak to s ní skončí.
Zaka – prototyp přítele, který je ohleduplný, ale žárlivý a v jiné knize by mohl být fotbalový kapitán na střední škole. Tady je to ale kluk s ubíjející minulostí a špatným rodinným zázemím.
Aldena – strážce, který už několik cyklů hlídá Lenzi/Rose. V tomto životě je mu taktéž sedmnáct a zjevně Lenzi/Rose velmi miluje. Jenže ve vztahu mluvčí/strážce má hlavní slovo mluvčí, takže Alden vždycky ostrouhá, protože Rose vždycky byla hrozná mrcha.
Kromě hlavního tria se tu pohybují vedlejší postavy, hlavně z řad strážců a mluvčích, které by si zasloužily víc pozornosti a prostoru.

Autorce se povedl vytvořit zajímavý svět, který má něco do sebe. V tomhle díle se mu snažila dát pevnou hierarchii a pravidla.
Co bylo bohužel trochu horší, byl samotný příběh, občas byl tak zamotaný a nelogický, že se nad ním dá akorát kroutit hlavou a když se Lenzi třikrát za stránku svezla dolů po zdi, měla jsem já chuť mlátit hlavou do zdi. Nepomohlo ani to, že se to relativně dobře četlo a zhruba v polovině to začalo mít opravdu spád.
Pokud tedy nechcete nic náročného, tahle knížka se vám bude líbit. Já jí dávám 6/10 a nejspíš se přesunu od YA jinam, protože poslední dobou mezi knížkami toho žánru bohužel přestávám vidět rozdíly.

Oficiální anotace

Lenzi slyší hlasy a má vize – vize o náhrobních kamenech, povodních a chlapci s kovově šedýma očima. Zdá se, že jí nikdo nemůže pomoci dokonce ani její přítel Zak. Pak však potká Aldena, kluka ze svých snů, jenž jí prozradí, že ona je mluvčí, člověk schopný komunikovat s bloudícími dušemi a pomoci jim a že on byl po celá staletí jejím ochráncem. Nyní čeká Lenzi těžké rozhodnutí: Zak nebo Alden, život nebo smrt. Jenže čas se krátí. Zlovolná duše chce Lenzi zničit a zabije ji, jestliže se nerozhodne včas…                                                                                                     bux.cz

You May Also Like

1 komentářů

  1. Na Střípky duší se už nějakou tu dobu chystám, ale mám toho tolik rozečteno, že nevím, kdy se k ní dostanu. Děkuji za recenzi :)
    Zároveň bych jen ráda upozornila, že jsem Tě nominovala v blogger tagu (http://wolf-hearted-girl.blogspot.cz/2014/06/blogger-tag.html) a budu moc ráda, když se zúčastníš :)

    OdpovědětVymazat