Review: Ptačí zpěv

by - května 13, 2014

Autor: Meagan Spoonerová
Série: Ptačí zpěv
Díl: 1.
Vazba: Pevná
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 320
Vyšlo: 5/2013

Anotace 
Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní. Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji...
 



https://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=35mxxHS8LSA2wM&tbnid=0275ZGrRqgXr3M:&ved=0CAMQjhw&url=https%3A%2F%2Fwww.goodreads.com%2Fauthor%2Fquotes%2F4615776.Meagan_Spooner&ei=gmVyU8jnMIHayQOB-oG4CQ&bvm=bv.66330100,d.bGQ&psig=AFQjCNGtQQuub_Begb1J-FQ2IIp-hQMPJg&ust=1400090675681012V Lindině světě je kouzlobraní velmi důležitá událost. Odeberou dětem magii a ty se pak mohou stát užitečnými, částí perfektně fungujícího města, kde přispívají svou prací.
Jenže Linda má problém. Je jí už šestnáct let a u kouzlobraní byly i děti poloviny jejího věku. Když ji konečně povolají, nadšeně se žene do Ústavu. Ale architekti, vůdci města neříkají lidem vše a tak, když se Linda dozví celou pravdu, uteče z města chráněného kouzelnou bariéru.
A čeká ji šok. Venku není bezpečno, ale to čekala. Ale stvoření, o kterých jí vyprávěli, když byla dítě jsou šokujícím překvapením.
Času není nazbyt a Linda musí rychle najít Železný les, protože jen tam jí můžou pomoct.

Ze začátku bylo vážně těžké mít Lindu rád. Byla všechno, co nemám ráda. Ustrašená malá holka, co chtěla za každou cenu zapadnout, protože být odlišná je těžké, zvlášť v takové uzavřené společnosti, jako je její město. Postupem času, lépe řečeno při útěku z města se musela otrkat, přestat se bát oblohy, která ji jako by odnášela pryč nebo kouzelných bublin, ve kterých se dějí podivné věci.
Mužskou část, no, spíš tu chlapeckou zde zastupuje Kris, mladý asistent s města, který Lindě pomůže, když to opravdu potřebuje.
A pak je tu Oren, kluk, který ji udrží naživu v divočině, kde se ji téměř všechno snaží zabít. Oren je divoch každou buňkou svého těla - chováním i vzezřením, je tolik jiný, než to, co Linda zná.

http://www.google.cz/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=Wqiqb131eenV2M&tbnid=EbA-DMHu79sAiM:&ved=0CAMQjhw&url=http%3A%2F%2Fwww.meaganspooner.com%2Fask-a-question-3-how-did-you-come-up-with-nixs-character%2F&ei=qWVyU_ShB-r8ywOop4GIBg&bvm=bv.66330100,d.bGQ&psig=AFQjCNGtQQuub_Begb1J-FQ2IIp-hQMPJg&ust=1400090675681012
Svět, který Spoonerová stvořila je ze začátku k nepochopení. Přiznávám, že jsem byla na třicáté stránce a ještě pořád jsem si nebyla jistá, o co tam jde. Svět, kde je magie prý nebezpečná a proto se odebírá už v dětství...
Vynálezy jako robozvířata, speciálně potom bzučilky - mechanický hmyz, který dohlíží na dodržování pořádku a další.
Velkým mínusem pro mě na začátku byla absence dialogů a ta přetrvala i přes počáteční část Lindina putování.
I tak se to ale četlo dobře, jazyk je moderní, v textu nejsou chyby a - pozor - je psán dostatečně velkým písmem, že tentokrát jsem si početla v klidu bez brýlí.
Když to celkově zhodnotím: nebylo to totální fiasko, ale že bych si někoho zrovna oblíbila, tak to říct nemůžu. 6/10 a uvidím, jestli mě moje zvědavost dokope k přečtení dalšího dílu, pokud ho tedy ulovím v knihovně.


You May Also Like

0 komentářů