Review: BZRK: Reloaded

by - března 09, 2014

Autor: Michael Grant
Série: BZRK
Díl: 2.
Počet stran: 358
Vazba: Pevná
Nakladatelství: CooBoo
Vyšlo: 12/2013

Anotace
Celý BZRK včetně Noaha a Sadie je po poslední bitvě s dvojčaty Armstrongovými v troskách. Ve Vincentových roztříštěných vzpomínkách se skrývají děsivá tajemství. Broučák ovládl prezidentčin mozek, jenže hra s lidskou příčetností je velmi nebezpečná a následky se snadno vymknou kontrole. Navíc si Broučák nemůže dovolit dvojčata Armstrongova zklamat. Svět v nanu je pořád stejně děsivý a nevypočitatelný, ale zdi, za nimiž se ukrývá, se pomalu začínají hroutit. Co se za nimi objeví? A co bude, až se usadí prach?


http://www.google.cz/imgres?biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=89PcyZ6Tsg8ChM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.miamisci.org%2Fblog%2Fhello-world%2F&docid=_c_CIK1Y92hk3M&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.miamisci.org%2Fblog%2Fwp-content%2Fuploads%2F2011%2F03%2Fpollen_grains_nise.jpg&w=788&h=600&ei=q7YcU82OBsmTtQbV6YCAAg&zoom=1&ved=0CG8QhBwwCQ&iact=rc&dur=492&page=1&start=0&ndsp=16
Druhý díl navazuje přímo tam, kde ten první skončil. To znamená, že Vincent je šílený po ztrátě biota, Sadie/Plathová přemýšlí, jestli udělala správně, když dvojčata nezabila a teď má navíc převzít otcovu firmu, Keats se ji snaží uklidnit, Wilkesová je... no prostě Wilkesová. Olivie je mrtvá a Nižinskij dostal na starost vedení, na které se ovšem vůbec nehodí.
Na druhé straně barikády se zotavují dvojčata, přičemž to nejde nijak dobře, a tak se rozhodli, že pojedou na dovolenou na Loď panenek, kde probíhá experiment ovládnutí lidské mysli.
Broučák je sice v prezidentčině mozku, ale ta se začíná chovat nevyzpytatelně. A když zabije svého manžela, uvědomí si Broučák, že to nemá tak pevně v rukou, jak si myslel.
A Burnofský má nejlepší plán ze všech. Ve svém alkoholovém a opiovém opojení se rozhodl zničit svět.

"Můj otec byl chytrý a dobrý člověk, který si uměl vybrat spojence. Já nejsem tak chytrá. Taky nejsem tak dobrý člověk. Neumím třeba odpouštět jako on, já nezapomínám. Umím být mrcha." To poslední zjemnila úsměvem. "A jsem mrcha, která vlastní tuhle společnost."
s. 89
 Jedna z věcí, na které jsem se těšila bylo rozvinutí vztahu Keatse a Plathové. Toho jsem se bohužel vůbec nedočkala a místo toho, jsem měla pocit, že Keats občas běhá za Sadie jako zoufalé štěně toužící po pozornosti.
Co se týče podrobnějších informací o ostatních členech týmu, taky toho není moc a ani vývoj vztahů mezi ostatními se skoro nikam neposunul.
Jedna věc tu ale byla pekelně děsivá. A to dvojčata. Měla víc prostoru a viděli jsme víc věcí z jejich pohledu. Takže pokud vás nevyděsila v prvním díle, na devadesát procent jsem si jistá, že se jim to v tomhle povede.

Dá se pošramocená mysl vyléčit?
Dá se pošramocená mysl vyléčit amputací?
Dá se ta věc, ta jedna věc, poslední kapka vedoucí k šílenství, prostě z mozku odstranit?
s. 234

http://www.google.cz/imgres?biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbnid=MuXlBGTJl8cl7M%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.darkhorizons.com%2Fnews%2F22314%2Fsony-pictures-is-set-to-go-bzrk&docid=1RCIrVDCbUBhPM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.darkhorizons.com%2Fassets%2F0016%2F2295%2Fnano_article.jpg%253F1320312921&w=303&h=220&ei=7bocU5SKIMOytAb4zoHYAQ&zoom=1&ved=0CGwQhBwwCA&iact=rc&dur=648&page=1&start=0&ndsp=22Není sporu, že svět, který Michael Grant vytvořil je jiný ale i jedinečný. Je to děsivé, ale vy toho budete chtít víc a víc, až se z toho zblázníte.
Je tu spousta narážek, které jsou vysvětleny až později nebo vůbec a vy musíte pozorně číst, jinak vám unikne nějaký malý detail, ze kterého se může vyklubat docela zásadní věc.
Celá kniha má spád a opravdu vás to chytne. Nejsou tam slepá místa a docela určitě vám knížka nedovolí, abyste se nudili.
Jedna věc mě ale štve. A to hodně. KDO.JE.SAKRA.LEAR? Tuto otázku si kladu už od prvního dílu a z autorovy strany to zatím moc nevypadá, že by nám hodlal odhalit jeho identitu. Nebo její. Je to vážně frustrující.
Knížku jsem četla asi tak před měsícem. Tehdy jsem byla rozhodnutá dát plný počet. Bohužel po malém ohlédnutí mi to tak dobré nepřišlo a proto se BZRK: Reloaded musí spokojit s 9/10.

"Dolů králičí dírou," zašeptala si pro sebe, "a všichni jsme šílení, jako ten Kloboučník."
s. 314

You May Also Like

0 komentářů