RC Review: Rozhodující bitva

by - srpna 04, 2013

Autor: Rick Riordan
Série: Kronika Cartera Kanea
Díl: 3.
Počet stran: 312
Vazba: Hardback
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 3/2013

Anotace
Poslední rok byl pro Cartera a Sadie pořádně rušný. Proniknout do tajemství egyptské magie totiž není žádná hračka. Nejtěžší překážky je ale teprve čekají… Zlé síly získávají převahu, had chaosu Apop unikl ze svého vězení a část rebelských mágů povstává proti Domu života. Sourozenci Carter a Sadie mají sehrát důležitou úlohu při záchraně světa. Zbývá jim však málo času, egyptští bohové jsou nevyzpytatelní a na každém kroku může číhat nebezpečí. Závěrečný díl trilogie úspěšného amerického spisovatele Ricka Riordana (autora Percyho Jacksona) navazuje na předchozí díl Kronika Cartera Kanea - Rudá pyramida a Hněv bohů.

 

***
Rick Riordan se narodil v San Antoniu v Texasu. Vystudoval na univerzitě a potom učil 15 let na soukromých školách.  Mezi jeho nejznámější díla patří knižní série Tres Navarre, ale u nás ho známe hlavně jako autora série knih o Percym Jacksonovi.
Nakladatelství Fragment ale vydává i další jeho knihy. Jednou z nich jsou knihy Bohové Olympu, které jsou takovým volným pokračováním Percyho Jacksona. Dalšími knihami jsou Kroniky Cartera Kanea, kde si Riordan odbočil od řeckých bohů k těm egyptským. A nejnovější zprávy navíc říkají, že teoreticky v roce 2015 by měl Riordan vydat novou knihu, tentokrát se zaměřením na severskou mytologii.

Soudný den nastal... nebo tedy ještě ne, ale dojde k němu za čtyři dny, kdy se má s konečnou platností probudit prastarý bůh, zosobnění samotného zla a chaosu, had Apop, který spolkne slunce a uvrhne tak svět do temnoty a zkázy. A jediný, kdo by tomu mohl zabránit, je sluneční bůh Re, který ale naneštěstí trpí senilní demencí a /teď budu citovat Cartera/umí akorát tak výborně žvýkat sušenky, slintat a vyzpěvovat nesmyslné písničky.
To je krásná vyhlídka, že?
Naštěstí tu jsou sourozenci Kaneovi a jejich kamarádi a pomocníci z brooklynského nomu. Ale i oni toho mají až nad hlavu.
Když konečně přijali fakt, že v tomhle všem mají tu nejdůležitější úlohu, do cesty se jim plete skupina rebelských mágů, kteří je chtějí zničit, protože porušili nejdůležitější pravidlo, které mágové mají: Nezaplétat se s bohy.
Nabízí se tedy otázka: Dokážou zachránit svět?

"Dávám vám povolení vejít," prohlásil jsem oficiálně. "Hore v podobě... hm... holuba."
"Děkuju." Holub seskočil ze zábradlí a kolébavým krokem vešel do ložnice.
"Proč holub?" zeptal jsem se.
Hor si načechral peříčka. "No, hledal jsem sokola, ale těch v New Yorku moc není. Chtěl jsem něco okřídleného a holub mi připadal jako nejlepší možnost. Přizpůsobili se městům a nebojí se lidí. Jsou to ušlechtilí ptáci, nemyslíš?"
"Ušlechtilí," souhlasil jsem. "To je první slovo, které mě napadne, když pomyslím na holuby."
str. 58

Potřetí se setkáváme se Sadie a Caterem, kteří za devět měsíců ušli dlouhou cestu. Ono vás to zachraňování světa změní, i když podle Sadie je Carter pořád ten o všem poučující brácha a Sadie je podle Cartera pořád stejně otravná mladší ségra. Oni ti dva nemůžou být odlišnější, i když jsou sourozenci, jsou jako oheň a led.
I když ale spolu možná ne ve všem souhlasí, jsou připravení se podpořit, stejně tak, jako je podporují jejich kamarádi, kteří jsou v příběhu stejně důležití a bez kterých by to prostě nezvládli. A nesmím samomzřejmě zapomenout na vyšinutého gryfa Pošuka. Bez toho by to taky nešlo.

Jak už to u Rickových knížek bývá, hlavní dějová linka není nijak překombinovaná. Jde o záchranu světa ve zhruba pětidenní časové lhůtě a jediní, kdo ten svět mohou zachránit, jsou děti a ti, kteří překročili sotva hranici patnácti let.
I když se to možná může zdát ohrané, vůbec to tak není. Riordanovy knížky se zaměřují spíše na mladší publikum, ale užít si je můžou i starší čtenáři.

Někomu možná může vadit Rickův styl vyprávění a jeho humor, já ho ale naprosto miluju a i tentokrát  jsem se mohla potrhat smíchy nad některými hláškami.
Jediný problém, co jsem s knížkou měla, byli egypští bohové. Tedy jejich jména, protože je znám z jiných knížek v anglické podobě. Nakonec se to ale trošku zlepšilo a já si je přestala plést... nebo teda nepletli se mi tak moc.
Celkově byla knížka skvelým zakončením série, ale mám i tak pocit, že si tam Rick nechal zadní vrátka, kterými by se k příběhu mohl vrátit. Otázka tedy zní: můžeme se v dohledné době těšit na něco dalšího? /Tedy kromě knížky, která se jmenuje The son of Sobek, vyšla v červnu a je o setkání Percyho a Cartera/
Ať to bude jakkoliv, tahle knížka ode mě má 9/10.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

You May Also Like

0 komentářů