RC Review: Jak vycvičit draka

by - září 12, 2012

Název: Jak vycvičit draka
Autor: Cressida Cowell
Série: Jak vycvičit draka
Díl: 1.
Počet stran: 192
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 3/2010 - 2. vydání

Anotace:
Seznam se s opravdu výjimečným vikinským hrdinou Škyťákem Strašným Treskou III. Z dochovaných spisů známý válečnický náčelník kmene Chlupatých chuligánů, obávaný bojovník a amatérský přírodovědec, vzpomíná na strastiplnou cestu na vikinský trůn. Prvním krokem na této cestě je úkol chytit a vycvičit draka. Škyťák se ale vrací s tím nejmenším a ještě k tomu bezzubým dráčkem... Nakonec jeho důvtip a dráčkova odvaha zachrání Vikingy a stanou se tak opravdovými hrdiny.

 *
Abych se tak trochu ospravedlnila... když jsem četla tuhle knížku, bylo kolem mě dost poznámek, proč to čtu, vždyť je to pro děti.
Tak za prve, miluju draky. V jakémkoli příběhu, tahle úžasná mýtická zvířata všude vyhledávám a srovnávám je.
A za druhé, miluju film, který byl natočený na motiv knížky.


Škyťák Strašný Treska III.
Vikingové jsou známí jako obrovštví neohrožení odvážní válečníci. Škyťák bohužel není ani jedno z toho, je malý, drobný a občas zbabělec. A co by čert nechtěl, je i synem náčelníka, takže jednou povede kmen Chlupatých chuligánů on.
První úkol, který ale musí splnit každý Viking je chytit a vycvičit si draka.
Když se toho účastní Škyťák, nic nemůže být jednoduché, takže při chytání (čti: kradení) draků vzbudí celé třítisícové hnízdo. 
Takže to už by byl drak. Jestli se mu tak dá říkat. Je totiž velký jako jezevčík a nemá zuby. Takže se jmenuje Bezzubka.
Jenže teď je tu otázka tréninku. A to jim vůbec nejde. Bezzubka je paličatý jako každý jiný drak a Škyťák si s ním neví rady, protože jediná rada jak vycvičit draka - ŘVI NA NĚJ! - na Bezzubku nefunguje.

Dvojhlavka
 Škyťák a Bezzubka tvoří skvělou dvojku, která se snaží prokousat nelehkým Vikingským životem. Ale na konci je čeká Zasvěcení - pokud naučí svého draka poslouchat a oni to prokáží, budou přijati jako Vikingští válečníci kmene.
Celá knížka je napsaná vtipně a velice jednoduše - přece jen je pro čtenáře od 9-ti let, takže tam nemůže být nic komplikovaného.
Ale i tak je to opravdu dobrá knížka, kterou si může užít každý, protože i pro starší čtenáře je to dobré a vtipné oddechové čtení.


Bezzubka
Navíc, když knížku otevřete, hned vám padnou do očí obrázky, které vypadají nakreslené pastelkou a občas se na nich někdo pořádně vyřádil.
Co mi trochu vadilo bylo písmo. Hodně toho bylo psáno kuzvívou, tučně nebo velkými písmeny. Občas všechno dohromady.
Hlavní housle hrají vlastně jen Škyťák a Bezzubka. Přišlo mi, že ostatní tam jsou 'jen aby se neřeklo.' Ale i tak stojí za zmínku, protože i když to byly charaktery vedlejší, rozhodně nebyly nezajímavé.  A to nejen lidé, ale i draci. Každý jeden z nich měl svou vlastní 'psychiku' a svůj pohled na svět, který se taky odvíjel trochu od jejich majitelů.
Knížka ode mně dostává 6,5/10 a doporučit ji můžu hlavně malým čtenářům, ale i těm starším, kteří se rádi vrací do dětských let.
No a co ještě jsem se dozvěděla? Že můj milovaný film má s knížkou společná akorát jména a možná tak trochu námět :)

Chtěla bych moc poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

You May Also Like

0 komentářů