RC review: Bohové Olympu - Proroctví

by - srpna 20, 2012

Název: Bohové Olympu - Proroctví
Autor: Rick Riordan
Série: Bohové Olympu
Díl: 1.
Počet stran: 509
Nakladatelství: Fragment
Vyšlo: 3/2012

Anotace:
Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná!

Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu? Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci…



*

Úspěšný návrat...


 Ohlasy na Percyho Jacksona byly tak veliké, že v roce 2010 začal Rick Riordan dělat na další sérii ze světa tohoto oblíbeného polobožského hrdiny. 
Tentokrát se v příběhu setkáváme kromě řecké i s římskou mytologií. 
Po vydání prvního dílu Bohů Olympu se opakoval stejný úspěch jako u Percyho Jacksona a knížka se dostala na první místo bestsellerů. 
Druhý díl Neptunův syn u nás vyjde 17.9.2012 a celá série by měla mít stejně jako Percy 5 dílů.

 

Úplně vygumovaná hlava...

 
Jason se probudí v autobuse a nemá nejmenší tušení kde je nebo co tam dělá. Nejhorší ale na tom je, že ani neví kdo je a má údajně přítelkyni, čerokézkou míšenku Piper a nejlepšího kamaráda Lea, který je tak trochu hyperaktivní. 
Aby toho nebylo málo, najdou je nestvůry, které nechtějí samozřejmě nic menšího než jejich smrt. 
Naštěstí je přijedou vyzvednout a dopraví je rychle do Tábora. Jason si ale nemůže pomoct od pocitu, že sem prostě nepatří...
Tihle noví hrdinové před sebou ale nemají jednoduchý úkol. Musí najít bohyni Héru a zabránit něčemu, co je ještě horší než Titáni, aby se probudilo, protože pak by byl se všemi ámen. To ale není tak jednoduché, i když vědí, že jedni z jejich protivníků budou Giganti, nemají nejmenší ponětí, kdo je vede. Jedno je ale jisté, ten někdo nechce aby uspěli a bohyni osvobodili, protože se je snaží zabít takřka na každém kroku...



"Tvoří se znova," vyjekl Leo. "Koukej." 
Piper odskočila od prachu. "To není možné. Annabeth mi říkala, že se nestvůry rozpadnou, když je někdo zabije. Vrátí se do Tartaru a dlouho se nemůžou vrátit."
"No, tomu prachu to asi nikdo neřekl."
str. 250


Hlavní aktéři...


Tentokrát jsou hlavní hrdinové starší, což považuju jedině za dobré. Percyho sice mohou číst všechny věkové kategorie, ale přece jen to byla knížka určená pro mladší a čtenáři vyrostli spolu s Percym.
Jak už bylo řečeno, Jason se probudí s kompletně vygumovanou hlavou a nemá nejmenší ponětí kdo je. Ale umí bojovat s nestvůrami, je sebevědomý, hezký a navíc mluví latinsky... no kdo by si ho neoblíbil?
Leo Valdez je pohotový, šikovný, a na všechno má vždycky odpověď. Jeho vnitřní monology byly úžasné, já prostě miluju ten jeho sarkasmus.
Piper je chytrá holka a vážně nesnáší narážky na svůj původ. Jako míšenka to nemá někdy zrovna jednoduché a navíc si hlídá tajemství o svém otci.


"Tak to ne," protestoval Leo. "My dřepíme v jeskyni, a vy tu máte luxusní stan? Podchlaďte mě taky někdo. Chci horkou čokoládu a bundu."
str.364

Hodnocení...


Na další knížku z Percyho světa jsem se neskutečně těšila a musím říct, že jsem se dočkala všeho, co jsem chtěla a nejspíš i něčeho navíc. 
Tentokrát žádné vtipně pojmenované kapitoly a knížka je psaná z pohledu všech tří hrdinů. Příběh je dobře vymyšlený a krásně se čte. Riordan je přece mistr svého řemesla a myslím, že tentokrát se skutečně překonal. Knížku jsem odložila - vlastně neodložila, usla jsem nad ní, protože jinak bych asi místo spaní četla celou noc. Měla jsem pocit, že se vracím do starých dobrých časů s Percym.
Jak říkám, tahle kniha mě naprosto uchvátila a já nemůžu jinak, než jí dát 10/10. A vzhledem k tomu, že jsem byla takhle vedle jak ta jedle tentokrát, nemůžu se dočkat, co bude v dalším díle, kde se potkáme i s Percym.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku této knížky.

You May Also Like

1 komentářů